blog

Tips voor beginnende gitaristen

Met welke gitaar begin je

Wanneer je start ga dan niet gelijk voor de duurste gitaar. En al helemaal niet voor elektrische gitaar. Ten eerste omdat het gewoon nog zonde van je geld is. En ten tweede in het begin zul je nog veel tijd kwijt zijn aan het oefen. Een elektrische gitaar heeft een veel dikkere snaar waardoor het lastig word om zonder pijn veel te oefenen. Veel gitaarleraren adviseren daarom altijd om met een klassieke, houten gitaar te spelen. Spaanse gitaar hebben nog een extra voordeel dat er meer ruimte tussen de snaren zitten waardoor het makkelijker is om een snaar te raken.

Oefen veel

Aan een lesje per week heb je niet voldoende om goed gitaar te kunnen spelen. Tenzij je er een jaar over wilt doen om te leren spelen. Probeer minimaal 15 minuten per dag te oefenen. In het begin zul je veel tijd kwijt zijn aan het zoeken naar bepaalde noten. Je handen moeten wennen aan de snaren en hiervoor heb je tijd nodig. Ga ook niet te lang per dag oefenen de kans dat je gefrustreerd raakt omdat het allemaal niet in 1 keer lukt is vrij groot. Als je er geld voor hebt neem altijd gitaarles, het is belangrijk dat je vanaf het begin op een goeie manier leert gitaarspelen. Leer je het jezelf fout aan door alleen maar naar video’s te kijken ben je meer tijd kwijt om van die fout af te komen.

Gebruik oefen video’s

Op internet kun je eigenlijk heel veel video’s vinden met oefeningen om gitaar te leren spelen. Gebruik deze video’s om jezelf op weg te helpen. Vraag wel altijd even aan de leraar wat je de komende tijd moet oefenen zodat je het jezelf niet te moeilijk maakt moet oefeningen die al bijvoorbeeld voor gevorderder gitaristen zijn.

Neem je zelf op

Soms ben je tijdens het spelen druk bezig met de noten vinden op je gitaar dat je eigenlijk niet voldoende luistert naar wat je speelt. Wanneer jezelf opneemt kun je na het spelen jezelf weer even terug horen. Je kunt ook voor een spiegel spelen om te kijken of je handen op de juiste manier gebruikt.

Probeer verschillende plectrums

Wanneer je begint met gitaar spelen adviseren de meeste leraren om te beginnen met een plectrum. Een plectrum is een plat stukje plastic dat je tussen je duim en wijsvinger houdt en waarmee je aanslaat op je snaren. Zeker voor beginners is het pijnlijk om met je vingers langs de snaren te gaan. Zeker als je dagelijks oefent en nog niet echt eelt hebt op je vingers kan het soms pijnlijk worden.